Gigantul petrolier care a visat să devină Apple și a eșuat
La sfârșitul anilor ’70, cei de la Exxon Mobil au preluat o companie care ar fi putut deveni una dintre cele mai importante din industria tech.
Programul de muncă poate fi un inconvenient major pentru unele persoane. Așa a fost cazul lui Federico Faggin, inginerul celor de la Intel considerat a fi creatorul primului procesor comercializat pe piață. După cum relatează și Motherboard, în timpul petrecut la Intel, Faggin a dezvoltat atât procesorul pe 4 biți 4004, cât și succesorul pe 8 biți al acestuia 8008. În 1974 Intel a instaurat o regulă nouă conform căreia toți angajații urmau să se prezinte la locul de muncă dimineața la ora 8. Faggin, însă, era obișnuit să lucreze pe timp de noapte, iar în acel an a părăsit compania.
După o anumită perioadă, Faggin și-a creat propria companie alături de Ralph Ungermann, și el fost angajat Intel, pe care a denumit-o Zilog. Aceasta a reușit să atragă atenția gigantului din industria petrolieră Exxon, care a început să finanțeze compania încă din anul 1975, în schimbul a 51% din acțiuni. Grație banilor veniți din partea Exxon, Zilog a reușit să creeze, printre altele, procesorul Z80 care, la acea vreme, era un concurent serios pentru produsele Intel.
Z80 a fost implementat în acea perioadă în imprimante, case de marcat, dar și terminale inteligente. În ciuda acestui succes, puțină lume în prezent a auzit de Zilog sau de eforturile celor de la Exxon de a se remarca în acest domeniu.
De ce nu este Exxon un al doilea Apple
După cum scrie și Motherboard, Exxon și-a dorit probabil prea mult să devină un Apple sau un IBM. Mai exact, compania a investit mult prea mulți bani într-o companie multe prea tânără precum Zilog, iar în acest fel i-au ținut în loc. Bernard Peuto, unul dintre angajații Zilog din acea perioadă a declarat că ”Exxon i-a înecat cu bani”. ”Ne-au dat prea mulți bani și prea multe indicații, pe care le-am urmat, iar în unele situații trebuie să refuzi, lucru greu de făcut când cineva îți dă dolari. Adevărul este că făceam prea multe lucruri, deoarece ne permitem, grație banilor veniți din partea Exxon”, a declarat Peuto cu mai mult timp în urmă.
După o anumită perioadă, Zilog a lansat procesorul Z8000, care nu a fost un succes la fel de mare precum Z80. În 1981, alături de alte companii tech de dimensiuni mici, Zilog a fost achiziționată de către Exxon, în ciuda rezultatelor slabe. Ceea ce nu știau angajații Zilog în acea perioadă este că Exxon dorea, prin aceste investiții considerabile, crearea unui grup care ar urma să concureze cu IBM. Din această cauză, IBM a încheiat orice colaborare cu aceștia. În acel punct, soarta companiei era, mai mult sau mai puțin, decisă.
Eforturile financiare ale celor de la Exxon s-au dovedit a fi un eșec de un miliard de dolari, Zilog a fost ulterior vândută către un grup de angajați susținuți de un find de investiții, iar lumea astăzi nu a auzit nici de Zilog, nici de Exxon, gigantul din industria tech. Exxon și-a dezvoltat, în schimb, afacerile din domeniul petrolier, devenind în același timp una dintre cele mai controversate companii de pe glob.